Met een goed toetsenbord en een app voor text expansion kom je een heel eind, maar er zijn op zijn minst twee mogelijkheden die de moeite van het onderzoeken waard zijn als je effectiever wilt kunnen werken: spraakherkenning en text completion.
Spraakherkenning
In de jaren negentig was Philips een van de eerste producenten van spraakherkenning. Recensenten waren unaniem over de resultaten: dit was humor voor de schaterlach. Wat je ook tegen je computer zei, de app maakte er iets totaal anders van. Dat was ook mijn ervaring, en wat een hoopvolle ontwikkeling leek, draaide uit op een diepe teleurstelling. Dat veranderde toen Lernout & Hauspie met een veel beter product op de markt kwam, en hun product werd weer overvleugeld door Dragon Speech Recognition.
Aan spraakherkenning heb ik nooit kunnen wennen, maar ik was er waarschijnlijk wel mee doorgegaan als de ontwikkelingen niet vrijwel volledig tot stilstand waren gekomen. Philips gaf er de brui aan, en het veelbelovende Dragon werd overgenomen door Lernout & Hauspie en doorverkocht toen ze door fraude in zwaar weer terechtkwamen, in 2001 failliet gingen en in de gevangenis belandden. Dat was het einde van L&H, en Dragon eindigde via een paar omwegen bij Nuance, die het nog steeds voor veel geld maar met veel minder talen en functionaliteit verkoopt.
Het bleef een tijdlang stil in de wereld van de spraakherkenning, maar de ontwikkelingen gingen door, en nu is het op de Mac (en ook op de andere besturingssystemen van Apple trouwens) standaard ingebouwd. Het is algemene functie. Dat wil zeggen dat je het systeem geen persoonlijke woorden kunt leren. Maar het werkt heel behoorlijk en ik gebruik het regelmatig.
Text Completion op de Mac
Een andere functie die standaard in macOS zit ingebakken, is text completion. Tijdens het typen kun je op de Mac op F5 drukken om een lijst onder de cursor te zien met woorden die aan de huidige lettercombinatie voldoen. Dat kan je al heel veel typewerk schelen, maar om een woord in de lijst te kiezen, moet je er eerst met de pijltoetsen (of de muis) naartoe scrollen en dan op Enter of Tab drukken. Deze functie is leuk als je niet zeker bent van de spelling van een woord, maar verder vertraagt F5 de boel alleen maar. Blind typen gaat sneller.
Naschrift 13-10-2023
Deze functie is in macOS Sonoma sterk verbeterd. Je krijgt nu inline suggesties te zien terwijl je typt en hoeft alleen maar op de spatiebalk te drukken om deze te accepteren.
Dat is waarschijnlijk nog maar het begin. Apple werkt hard aan generatieve AI en heeft volgens dit artikel van Macworld (23-10-2023) een budget van een miljard om de technologie in een groot aantal producten in te bouwen. Het ligt voor de hand dat text completion en ook text prediction daar een onderdeel van vormen.
Text Prediction
Text prediction is text expansion in de hoogste versnelling. Toen ik nog in Windows werkte, had ik daar een fantastische app voor: IntelliComplete. Je typt één of twee letters, en de app laat alle woorden zien die met deze letters beginnen. Hoe meer letters je typt, hoe groter de kans is dat het woord dat je zoekt onder de cursor verschijnt. Als dat gebeurt, druk je op ; en wordt het woord in je tekst geplakt. Kies je een woord dat niet boven aan de lijst staat, dan druk je op het bijbehorende cijfer. Het werkt snel en intuïtief, zit je nooit in de weg, en leert van je terwijl je werkt. Eigen woordenlijsten toevoegen is een fluitje van een cent. Er is op deze eigenlijk slechts één ding aan te merken: het is een Windows-app en dus niet op de Mac te gebruiken.
Voor zo’n ontzettend handige functie moesten ook apps voor de Mac gemaakt zijn, dacht ik. Dat klopt. Ik heb er heel wat gevonden maar gebruik er geen enkele want ze zijn enerzijds uitsluitend gemaakt voor mensen met een beperking en anderzijds erg prijzig. Enig onderzoek leverde de volgende applicaties op:
Zoals gezegd zijn al deze apps voor een specifieke doelgroep gemaakt. Mensen die moeite hebben met typen, mensen met dylexie enz. kunnen er veel aan hebben. Sneller typen kun je er niet mee. Daar zijn deze apps veel te bewerkelijk voor. Met andere woorden, je moet te veel handelingen verrichten om een suggestie te accepteren en bent uiteindelijk meer tijd kwijt.
Mocht er een ontwikkelaar zijn die dit leest en kans ziet om een app voor de Mac à la IntelliComplete te maken, dan werk ik graag samen om dat product op de markt te zetten. Je kunt me bereiken via mijn contactpagina.