Text Expansion NL

Toen ik nog in Windows en met Microsoft Word werkte, maakte ik vrijwel doorlopend gebruik van de Autocorrectie-functie. Naar mijn mening maakte Microsoft het werken met de autocorrectie weliswaar onnodig tijdrovend, maar met behulp van VBA (Visual Basic for Applications) kon ik toch snel en doeltreffend werken. Ik kon snippets on the fly toevoegen, afkortingen en snippets zoeken met één toetsaanslag, snippets importeren en exporteren, werken met verschillende lijsten voor verschillende projecten, en nog veel meer.

In 2008 ben ik overgestapt op een Mac en heb ik Windows zonder een seconde spijt (wel met stijgende opluchting) achter me gelaten. Ondertussen was er een verschuiving gaande van tekstverwerkers naar tekst editors en het gebruik van markdown, en het duurde niet lang voordat ik ook het topzware Microsoft Word achter me liet. Op zoek dus naar nieuwe manieren om het werken met tekst makkelijker te maken.

Text Expansion

De autocorrectie in Microsoft Word is een voorbeeld van text expansion. In Word is dat autocorrectie genoemd omdat er voornamelijk typefouten mee werden gecorrigeerd. Gebruikers kregen echter al snel door dat je er meer mee kon. Als je met behulp van autocorrectie ‘onmidellijk’ en ‘produkt’ in ‘onmiddellijk’ en ‘product’ kan wijzigen, kan dat natuurlijk ook met ‘onm’ en ‘pd’. Het loont de moeite om de woorden die je vaak typt in AutoCorrect te zetten. Een groot nadeel is wel dat de autocorrectie van Word alleen in Word werkt, dus het duurde niet lang voordat systeembrede apps het licht zagen.

Text expansion apps prezen zich voornamelijk aan om lange frasen met een paar letters te typen. Zo kon ‘gr’ worden vervangen door ‘Met vriendelijke groet’, een naam en zelfs een plaatje van een handtekening. Dat is ook nu nog de manier waarop de meeste mensen dergelijke apps gebruiken, om lange stukken tekst met een paar letters in een bestaande tekst in te voegen. Daarmee laat je alles gebruiker echter veel functionaliteit liggen. Wat je het meest typt, zijn namelijk korte woorden, zoals lidwoorden, voorzetsels, tussenvoegsels enzovoort. Het lijkt misschien overkill om een app ‘het’ te laten maken van ‘h’ en ‘computer’ van ‘c’ maar dat zijn woorden die je heel vaak typt, en die dus de meeste winst opleveren.

Klik voor een grotere weergave

Tools voor Text Expansion

Gelukkig zijn er voor de Mac ondertussen heel wat apps. Als je deze als een elektronische stenograaf hoef je veel minder te typen. Dat betekent dat je een hogere omzet kunt halen, minder lang hoeft te werken, minder typefouten maakt en minder vergt van je armen en polsen. Vooral dat laatste is in deze tijd, waarin veel mensen last hebben van RSI, geen overbodige luxe. Hieronder volgen enkele van de meest gebruikte apps.

Autocorrect in Microsoft Word

Er is een versie van Word voor de Mac. Deze wordt door veel mensen gebruikt, hoewel je naar mijn mening veel beter een simpele teksteditor of desnoods Pages van Apple kunt gebruiken. Zoals de meeste producten van Microsoft laat Autocorrect veel te wensen over. Dat geldt voor Word onder Windows en nog meer voor Word op de Mac. Met een flinke batterij macro’s kon ik de functie toen ik nog met Windows werkte veel beter voor me laten werken. Zo kon ik onder meer in één keer van lijst wisselen (standaard is er maar één) en dus projectlijsten hanteren, lijsten importeren en exporteren, en makkelijk zoeken of er voor een bepaald woord al een lettercombinatie bestond. Het nadeel dat de autocorrectie alleen in Word werkt en de vele tekortkomingen van Word noopten me echter al snel om verder te kijken.

Typinator

Ik zal nu alvast verklappen dat dit mijn favoriete app is. Ik werk inmiddels al meer dan 10 jaar met Typinator en ben er zeer tevreden over. Ik schrijf in meerdere talen, en Typinator is de enige app (voor zover ik weet) die wisselen tussen talen mogelijk heeft gemaakt. De support is ook erg goed. Op mijn vraag om een script om nog sneller en makkelijker tussen talen en lijsten te wisselen, kreeg ik snel antwoord plus het gewenste script, dat ik nu alweer een paar jaar naar volle tevredenheid gebruik. Zoeken naar bestaande codes en de bijbehorende woorden of zinnen is in Typinator heel makkelijk, en je kunt met zoveel lijsten werken als je wilt, en deze met een muisklik activeren of deactiveren. Deze app heeft mijn leven aanzienlijk veraangenaamd. Zie deze video op YouTube voor een voorbeeld.

TextExpander

Zoals gezegd schrijf ik in meerdere talen en wil ik snel en eenvoudig kunnen wisselen. Voor zover ik me herinner was dat in TextExpander een heel gedoe. Importeren van mijn bestaande lijsten was ook moeilijk of onmogelijk, en daarbovenop gedroeg de app zich op mijn Mac raar. De support was vriendelijk maar wist geen oplossing te bedenken, dus keek ik al snel verder.

Het is wel zo dat TextExpander de meest bekende van dergelijke apps is en dat veel mensen er zeer tevreden over zijn. Ik heb begrepen dat er ook een versie voor iOS is. Dat laatste lijkt me erg makkelijk, maar ik ben er nog niet toe gekomen om dat te onderzoeken.

TypeIt4Me

TypeIt4Me is ook een veel gebruikte app. Ik vond het een heel prettig product om mee te werken, Ettore Software reageerde snel op vragen, mijn bestaande snippets kon ik moeiteloos importeren en tussen sets wisselen was ook niet moeilijk. Waarom dan toch een andere app geprobeerd? Geen speciale reden, behalve dan dat ik graag nieuwe apps probeer. Voor mij is Typinator het geworden, maar ik zou TypeIt4Me zeker een kans geven.

En nu iets heel anders

Onder Windows heb ik heel wat geprogrammeerd in VBA (Visual Basic for Applications). Dat miste ik toen ik op de Mac overstapte, maar dat gat is voor een groot deel gevuld door Keyboard Maestro. Met deze app kun je je Mac vrijwel alles laten doen wat je wilt, maar de reden dat ik hem hier noem, is dat je hem ook voor text expansion kunt gebruiken.

aText

aText is een zeer eenvoudige app die ik niet zelf heb geprobeerd. Ik noem hem hier omdat hij ook onder Windows werkt.

Conclusie

Eerlijk gezegd is mijn ervaring met TextExpander en TypeIt4Me enigszins gedateerd. Het zijn uitstekende apps met veel tevreden gebruikers, en welke je uiteindelijk kiest, hangt af van je voorkeuren. TextExpander heeft een deuk in populariteit opgelopen toen ze overstapten op abonnementsconstructie maar dat is alweer een tijdje geleden, en softwareabonnementen zijn nu meer ingeburgerd.

Er zijn veel meer apps dan ik hier heb genoemd, ook voor Windows. Zoek op ‘text expansion’ en je vindt er genoeg.


Copyright © 15-05-2023 Theo van der Ster

De reacties onder dit blogbericht zijn gesloten. Wil je contact opnemen, dan kan dat op deze pagina.