Tekenen als Betty Edwards

Veel mensen zouden graag willen kunnen tekenen maar hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Cursussen zijn er genoeg, maar die laten je doorgaans in je eentje aanmodderen met een minimum aan hints. Daar leer je uiteindelijk wel iets van, maar het hele proces is tergend langzaam.

Gelukkig is Betty Edwards er ook nog. Haar methode, die in haar boek uit 1979 beschreven staat, was destijds niets minder dan revolutionair en is dat meer dan veertig jaar later nog steeds. Als je de oefeningen in haar boek volgt, omzeil je je analytische linkerhersenhelft en krijgt je creatieve rechterhersenhelft alle ruimte. Binnen een week zie je de tekeningen van Betty’s leerlingen evolueren van stokfiguren naar prachtige zelfportretten.

Hieronder zie je een voorbeeld:

Wil je meer voorbeelden zien, ga dan naar drawright.com en klik op Previous/Next of zoek op “betty edwards before and after drawings”.

Die voorbeelden werkten inspirerend, en hoewel ik doorgaans geen grote fan ben van oefeningen ging ik er toch mee aan de slag. De resultaten waren zeer veelbelovend, maar nadat ik een derde van het boek had gedaan, greep het leven in en kwam het er niet meer van. Totdat ik in 2004 een advertentie zag voor een cursus in Rotterdam. Ik schreef me meteen in, en een paar weken later zat ik in een klaslokaal met tien andere aankomende kunstenaars.

De cursus werd geleid door Marianne Snoek (woonachtig in België). Hieronder zie je enkele van mijn voor- en na-tekeningen.

De eerste tekening is uit het hoofd getekend; het tweede is een zelfportret. Beide heb ik gedaan op de eerste cursusdag. De tekening van mijn eigen hand was waarschijnlijk op de tweede dag. De volgende twee tekeningen van handen zijn van dag vier, en de volgende drie portretten zijn van dag vijf (dat was de laatste cursusdag). Er is een zelfportret dat een opmerkelijke verbetering laat zien ten opzichte van het portret van de eerste dag, een en profil portret dat ik heb getekend van een van de andere deelnemers, en ten slotte een en profil portret van mij door een van de andere deelnemers.

Wat ik heb geleerd is dat we meestal niet tekenen wat we zien. Als we bijvoorbeeld een oog op papier willen zetten, tekenen we wat we denken hoe een oog eruitziet. Met andere woorden, we tekenen een symbool in plaats van wat we voor ons zien. Betty leert je curves en schaduwen te tekenen in plaats van symbolen. Ze leert je dus te tekenen wat je ziet, en als je dat doet, ga je je ogen anders gebruiken en leer je te kijken als een kunstenaar.

Daar heb je veel profijt van, en niet alleen als je een model voor je hebt maar ook als je uit je hoofd tekent. In het laatste geval heb je er uiteraard nog wel baat bij om meer te leren over hoe kunst werkt.

Zie Amazon voor de twee boeken van Betty Edwards.

Zie ook mijn eerdere blogbericht: Voor iedereen die als kind kunstenaar wilde worden.


Copyright © 30-10-2017 Theo van der Ster

De reacties onder dit blogbericht zijn gesloten. Wil je contact opnemen, dan kan dat op deze pagina.